Kunststof en aluminium kozijnen onderhouden

Zowel kunststof als aluminium kozijnen hebben onderhoud nodig. Ook als deze zijn gewrapt met folie hebben ze nog steeds onderhoud en aandacht nodig om het meeste uit uw kunststof en aluminium kozijnen te halen. Het onderhouden van kunststof en aluminium kozijnen is een belangrijke taak.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn duurzaam en vereisen weinig onderhoud, maar het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om hun uiterlijk en functionaliteit te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van kunststof kozijnen:

Kunststof kozijnen zijn duurzaam en vereisen weinig onderhoud, maar het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om hun uiterlijk en functionaliteit te behouden.

 1. Maak de kozijnen regelmatig schoon met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor kunststof. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, schuurmiddelen of schurende materialen, omdat deze de kozijnen kunnen beschadigen.
 2. Spoel de kozijnen af ​​met schoon water om eventuele resten van reinigingsmiddelen te verwijderen.
 3. Gebruik een zachte borstel om vuil en stof te verwijderen van de binnenkant van het kozijn en de scharnieren.
 4. Houd het beslag van de kozijnen schoon en droog en controleer regelmatig of er sprake is van slijtage of beschadiging. Vervang indien nodig onderdelen.
 5. Smeer de scharnieren en andere bewegende delen van het kozijn regelmatig met smeermiddel om te voorkomen dat ze vastlopen of slijten.
 6. Vermijd het plaatsen van hete voorwerpen tegen het kozijn, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

Door regelmatig onderhoud te plegen aan uw kunststof kozijnen, kunt u hun levensduur verlengen en ervoor zorgen dat ze er goed blijven uitzien en functioneren.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig, maar het is toch belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om ze in goede staat te houden. Hieronder staan een aantal stappen die je kunt volgen om aluminium kozijnen goed te onderhouden:

 1. Maak de kozijnen schoon met een zachte borstel en warm water met wat mild reinigingsmiddel. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of staalwol, omdat dit krassen op het oppervlak kan veroorzaken.
 2. Spoel de kozijnen goed af met schoon water en droog ze af met een zachte doek om watervlekken te voorkomen.
 3. Controleer de kozijnen regelmatig op beschadigingen en krassen. Kleine beschadigingen kunnen worden gerepareerd met een speciale verf voor aluminium kozijnen.
 4. Smeer de scharnieren en andere bewegende onderdelen van de kozijnen regelmatig in met een smeermiddel op basis van siliconen om te voorkomen dat ze vastlopen of gaan roesten.
 5. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schurende materialen, zoals staalwol, omdat dit de beschermende laag op het aluminium kan beschadigen.
 6. Gebruik geen hogedrukreiniger om de kozijnen schoon te maken, omdat dit de coating kan beschadigen en water kan binnendringen in de kozijnen.

Door regelmatig deze stappen te volgen, kun je aluminium kozijnen in goede staat houden en hun levensduur verlengen.

Aluminium kozijnen met wrap/folie

Gewrapte aluminium kozijnen vereisen doorgaans minder onderhoud dan onbewerkte aluminium kozijnen, maar het is nog steeds belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om ze in goede staat te houden. Hieronder staan enkele tips om gewrapte aluminium kozijnen schoon te maken en te onderhouden:

 1. Gebruik een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel om de kozijnen schoon te maken. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en borstels, omdat deze de folie kunnen beschadigen.
 2. Spoel de kozijnen af met schoon water en droog ze af met een zachte doek of een zeemlap om watervlekken te voorkomen.
 3. Vermijd het gebruik van hogedrukreinigers, omdat deze de folie kunnen beschadigen.
 4. Controleer de kozijnen regelmatig op beschadigingen en krassen. Als er schade optreedt, raadpleeg dan een professionele folie-installateur voor reparatie.
 5. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen of het schrapen van vuil van de kozijnen, omdat dit de folie kan beschadigen.
 6. Als je bij het schoonmaken van de kozijnen een hardnekkig vuil tegenkomt dat niet met water en zeep kan worden verwijderd, kun je een speciale foliereiniger gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant voor het gebruik van deze reiniger.
 7. Als je merkt dat de folie na verloop van tijd begint los te laten, zoek dan professionele hulp om de folie te vervangen of te repareren.

Door deze tips op te volgen kun je gewrapte aluminium kozijnen in goede staat houden en de levensduur van de folie verlengen.

Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen of het schrapen van vuil van de kozijnen, omdat dit de folie kan beschadigen.

Wilt u meer informatie over folie of een aantal foto’s zien van het werk wat Signfield doet? Kijk dan eens op https://www.sign-field.nl/portfolio-items/exterieur/ of  https://www.sign-field.nl/kozijnen-wrappen/