Facade film / gevelfolie

Je hoort steeds vaker de term ‘wrappen’. Voor veel mensen gaat er dan een licht branden, maar voornamelijk voor auto’s wrappen, wat een zeer bekende ambacht is dankzij een aantal films en andere invloeden. Wat nog veel mensen niet weten is dat folie al veel verder is ontwikkelt dan je zou denken. Zo heb je folie voor glas, auto’s, boten, kozijnen, deuren, keukens, gevelbeplatingen en nog veel meer. Een van de soorten folie die tegenwoordig intensief wordt gebruikt heet facade film oftewel gevelfolie. Deze folie wordt gebruikt voor kozijnen. Specifiek voor kunststof en aluminium kozijnen. Er zijn talloze toepassingen voor deze facade film, maar over het algemeen wordt deze folie toegepast op eerder genoemde producten. Maar wat is facade film en wat zijn 5 voordelen van facade film?

aluminium kozijnen en gevel wrappen

De 5 voordelen van facade film

Er zijn ontzettend veel voordelen die het gebruik van facade film met zich meebrengen, maar hieronder hebben we 5 belangrijke voordelen neergezet:

  • Superstrak resultaat

  • Lange levensduur

  • 1 laag systeem voor toepassing

  • Geen overlast

  • Kleurvast

Wat deze voordelen voor u kunnen betekenen hebben we hieronder ietwat uitgebreider voor u beschreven per onderdeel.

Superstrak resultaat

Een aantal ergernissen die u kunt hebben aan uw pand, woning en/of ruimte kan te maken hebben met de esthetische aspecten. Met verf bijvoorbeeld kan het zijn dat er ‘druipers’ zijn te vinden op het geverfde werk en dat vinden een aantal personen niet mooi. Met folie ziet uw pand, woning en/of ruimte er wel strak uit. Door het gebruik van een rakel (de beste vriend van een applicateur) zal de folie superstrak op de ondergrond geplakt/gewrapt worden. Hierbij maakt het niet uit hoe breed of hoe lang de ondergrond is. Bij de trainingen die een applicateur krijgt wordt hier speciaal op gelet. Mocht het toch gebeuren dat er wat lucht onder de folie blijft dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Met een zeer scherpe naald of de punt van een afbreekmes (beter bekend als een stanleymes) kan er een gaatje worden gemaakt in de folie zonder de ondergrond te beschadigen.

Door het gebruik van een rakel (de beste vriend van een applicateur) zal de folie superstrak op de ondergrond geplakt/gewrapt worden.

Een ander voordeel is dat ondanks het kleine gaatje er geen negatieve gevolgen zullen zijn voor de duurzaamheid van de folie. Ook de oude kleur zal er niet doorheen komen, maar daarvoor kunt u meer lezen onderin bij het kopje ‘kleurvast’.

Lange levensduur

In principe zou je kunnen zeggen dat ook verf een lange levensduur heeft, maar hoe lang blijft het nou echt mooi? Zeker als u een project heeft op het zuiden, waar de zon vaak overvloedig aanwezig is, dan zult u snel merken dat verf niet de beste oplossing is en ook niet onderhoudsarm. Als schilder is dat niet meteen een probleem, maar we kunnen niet allemaal schilderen of de kosten betalen van een schilder om de twee of drie jaar. Daarom kiezen veel mensen voor kunststof kozijnen en bij kantoorruimte en bedrijfspanden wordt er vaker gekozen voor aluminium kozijnen.
Toch zijn deze kunststof en aluminium kozijnen ook niet onderhoudsvrij zoals veel mensen vaak denken. Eerder wordt de term onderhoudsarm gebruikt en deze is dan ook toepasselijker. Komt het dan toch voor na al die jaren voor wat onderhoud/renovatie dan is folie een prima oplossing voor het probleem. Een nieuwe laag folie gaat soms over de oude laag heen, maar het kan voorkomen dat de oude laag verwijderd wordt waarna een nieuwe laag folie wordt geappliceerd. Voor deze nieuwe laag heeft u weer tot 10 jaar plezier en dat is iets waar geen verf tegenop kan.
Mochten de kozijnen daarna nog steeds in goede staat zijn en hoeven ze niet vervangen te worden, dan is er de mogelijkheid om nog een laag folie te appliceren.

1 laag systeem

Niemand zit er op te wachten om te schuren en schoon te maken om vervolgens hetzelfde te doen, maar dan met een iets fijner schuurpapier. Vervolgens komt er een grondlaag op de ondergrond waarna er soms nog een keer wordt geschuurd. Tenslotte moeten we meerdere lagen aflak over de grondlaag heen en u zult net zien dat er dan weer een kras komt op uw werk. Een ergernis voor vele mensen. Gelukkig heeft u met folie dat probleem niet omdat we met facade film werken met een 1 laag systeem. Geen grondverf, vaak geen schuurwerk, maar wel even schoonmaken natuurlijk en vooral ontvetten. Voordat de folie gewrapt wordt op uw kozijn, of een ander product, kiest u welke afwerking u wilt. Facade film werkt met gloss en lustre, maar ze bedoelen daarmee glans en zijdeglans en komen qua glansgraad overeen met de glans en zijdeglans verf die u in de bouwmarkt kunt vinden.

Geen grondverf, vaak geen schuurwerk, maar wel even schoonmaken natuurlijk en vooral ontvetten

In het verleden is er een bedrijf geweest die ook een facade film op de markt wilde brengen, maar die de applicateur eerst de kleur wilde laten wrappen en daarna pas de glansgraad. Dat betekende in de praktijk dat wanneer er een pand werd gewrapt van 100 kozijnen, de applicateur 200 keer hetzelfde werk moest doen. Dat werd niet gewaardeerd en bleek ook niet erg praktisch voor de betrokken partijen.

Geen overlast

Niemand zit te wachten op overlast, maar het wordt over het algemeen geaccepteerd dat bij verbouwingen en renovaties de nodige overlast hoort. Of dat nu gaat om rotzooi of geluidsoverlast, het hoort er nu eenmaal bij. Bij het gebruik van de folie heeft u daar gelukkig geen last van want alle werkzaamheden worden uitgevoerd in stilte en bij de folie werkzaamheden wordt er ook geen rotzooi gemaakt. Nu kan het voorkomen dat een applicateur van muziek houdt en bij zijn of haar werkzaamheden een radio aan wilt zetten, maar er zal geen geluidsoverlast komen door bijvoorbeeld een betonboor om gaten te maken in een betonnen wand of schuurmachines die de hele dag doorrazen om de ondergronden glad te krijgen. Het komt zelfs vaker dan niet voor dat in een kantoorpand de werknemers van het betreffende bedrijf gewoon door kunnen werken zonder dat ze last hebben van de applicateurs. Ook bij de mensen die thuis werken zullen er geen problemen veroorzaakt wordt dankzij eerder genoemde problemen en dat wordt zeer gewaardeerd door de buren, maar ook misschien voor uzelf.

Kleurvast

Kleurvast, maar ook maatvast. Dat betekent dat we niet 5 voordelen hebben van facade film, maar 6. Toch zijn deze laatste twee zo belangrijk dat ik ze allebei wilde benoemen. De zon tast namelijk uw kleuren aan en na verloop van tijd merkt u dat de mooie kleur die u in het begin had niet meer zo mooi is. Met verf is dat een enorm probleem en de reden dat veel mensen weer beginnen met verven. Bij folie zult u dat probleem niet hebben doordat deze kleurvast is. Het maakt niet uit of de folie wordt toegepast in de zon of de schaduw, de kleur zal hetzelfde blijven. Met uitzondering van metallic kleuren die minder duurzaamheid hebben. Dat is een fijne gedachte want na 5 jaar ziet uw project er nog steeds zo uit als aan het begin mits uw de spinnenwebben en het stof verwijderd voordat u gaat kijken.
Iets wat we ook vaak horen is dat mensen zich zorgen maken of de folie niet gaat krimpen met alle gevolgen van dien. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken want facade film is maatvast. Zelfs na 10 jaar is een krimp van 0,1 mm eerder toeval dan de standaard. Twijfelt u of het aangenomen bedrijf wel echt facade film gebruikt, dan kunt u deze altijd sturen naar ons ter controle of naar de leverancier om de kwaliteit te waarborgen die facade film te bieden heeft. Er zijn natuurlijk nog veel meer dan 5 voordelen van facade film, maar dit vonden wij erg belangrijke om mee te delen. Voor meer vragen kunt u altijd mailen naar info@sign-field.nl of contact zoeken via https://www.sign-field.nl/contact/